Waterdiertjes zoeken

Gepubliceerd op 11 augustus 2022 om 14:13

Waterdiertjes in de sloot

De sloot zit vol met waterdiertjes. Waterdiertjes komen voor in alle vormen en maten. Welke waterdiertjes er in jouw sloot zitten is afhankelijk van de waterkwaliteit van de sloot. Sloten lijken veel op elkaar maar als je ze beter bekijkt zie je wel degelijk verschillen. Dit zie je voornamelijk aan de waterplanten die langs de sloot staan. Heb je een sloot met de waterplanten dotterbloem, gele lis, sterrekroos, egelskop en watermunt dan heb je een hele gezonde sloot. Ga er op uit en ontdek wat er allemaal leeft in de sloot. Bij ZONOutdoor.nl hebben we een pakket samengesteld die je mee kan nemen op je ontdekkingstocht. 

Hoe ga je aan de slag?

Zoek een mooie sloot uit met waterplanten, want daar vind je de meeste waterdieren. Ga zorgvuldig te werk! 

  • Doe wat water in een doorzichtige emmer.
  • Doe je schepnet in het water en ga rustig door het water langs de waterplanten.
  • Ga niet over de bodem want dan wordt het water troebel.
  • Haal je net uit het water en leeg hem ondersteboven in de emmer.
  • Gebruik hiervoor niet je handen want dan gaan de beestjes dood. 
  • Bekijk je vangst in de emmer of doe je loepdoosje in de emmer, haal er wat uit, en bekijk ze met de loep.
  • Kijk op je zoekkaart welke beestjes ze ziet en maak er een lijstje van. 
  • Teken de waterdiertjes na in je waterproof sketchboek.
  • Ben je klaar zet dan de diertjes weer voorzichtig terug in de sloot. 

Welke waterdiertjes zijn er? We hebben er een paar voor je opgezocht. Natuurlijk zijn er nog veel meer. Met de zoekkaart van de waterdiertjes kan je rustig alle waterdiertjes bekijken. 

Kokerjuffer
Kokerjuffers zijn larven van schietmotten. Schietmotten lijken op een soort nachtvlinders. Zij leggen hun eitjes in het water waar de larven een eigen schuilplaats bouwen van zand steentjes en plantenrestjes. Deze beschermende koker sleept de larve achter zich aan tijdens het jagen naar voedsel. In het water lijken ze wel kruipende takjes.

Poelslak
De poelslak is dol op algen. Hij leeft in zijn eigen kleine huisje onder water en smikkelt van de algen die op stenen en waterplanten groeien. Ademen doet hij door zijn huid. Als er te weinig zuurstof in het water is opgelost, maakt hij even een uitstapje naar het wateroppervlak. Hij heeft namelijk ook een long waarmee hij extra zuurstof kan tanken.

Schaatsenrijder
De schaatsenrijder is een diertje dat op het water kan lopen. Schaatsenrijders hebben haartjes op hun poten die het water afstoten, waardoor ze over het water kunnen roeien. Schaatsenrijders komen alleen voor in schoon water, omdat schoon water een grote oppervlaktespanning heeft waardoor ze kunnen drijven.

Waterspin
De waterspin wordt ook wel de duikerspin genoemd. Net als duikers neemt deze spin haar eigen zuurstofvoorraad mee onder water. Af en toe gaat ze even naar het wateroppervlak – als ze weer naar beneden duikt, blijft er lucht tussen de haren van haar achterlijf zitten. Dat lijkt daardoor wel van zilver.


Bij ZONoutdoor.nl hebben we een mooie box samengesteld om zelf aan de slag te gaan in de sloot. Ook leuk voor kinderfeestjes. Ga naar de sloot en ontdek wat er allemaal leeft. 



Reactie plaatsen

Reacties

Inge Vermeulen-van Dongen
6 maanden geleden

kortingscode